Goed doel: Stichting Interplast Holland

De Dutch Sport Horse Sales ondersteunt goede doelen. Gedurende drie jaar doneert de veiling 5% van het duurst verkochte paard aan één initiatief. De afgelopen drie jaar was dat Uryadi’s Village van Grand Prix amazone Jennifer Crooks. Het is ons een genoegen u het goede doel voor de komende drie jaar te introduceren: Stichting Interplast Holland.

Interplast voert reconstructieve operaties bij kinderen uit in onder andere Tanzania, Bangladesh, Zuid-Soedan en Oeganda. Hieronder vallen bijvoorbeeld brandwonden, lipspleten, open gehemeltes en aangeboren afwijkingen van ogen en oren.

Jaarlijks wordt een aantal teams van ervaren Nederlandse plastisch- en reconstructief chirurgen, anesthesiologen en operatie- en anesthesieassistenten uitgezonden. Een uitzending duurt twee weken. Gedurende deze periode stabiliseert de gezondheid van de patiënt en kan hij of zij veilig genezen onder begeleiding van het lokale ziekenhuis. De Nederlandse artsen en assistenten, die ter plekke worden bijgestaan door lokale artsen en verpleegkundigen, zetten zich hiervoor kosteloos tijdens hun vakanties in.

De kinderen die door deze Nederlandse experts geholpen worden, behoren tot de armste bevolkingsgroepen. Zij hebben geen geld voor een operatie en in ontwikkelingslanden bestaan geen zorgverzekeraars. Interplast voert daarom alle operaties gratis uit. Daarnaast neemt het team, om de lokale ziekenhuizen te ontlasten, zelf alle materialen mee voor ruim 100 operaties.

De Dutch Sport Horse Sales vindt dit een fantastisch initiatief. Het is nobel dat deze Nederlandse medische professionals zich tijdens hun vakanties belangeloos inzetten voor deze kinderen. Zij veranderen levens.

 

 

 

 

Brandwondencentrum
Gedurende de missies zagen de Interplast teams vele verminkte kinderen als gevolg van brandwonden. Zestig procent van de brandwondslachtoffers zijn kinderen jonger dan zes jaar. Veelvoorkomende oorzaken zijn het open vuur waarop gekookt wordt en door muskietennetten die vlamvatten door een kaars die te dichtbij staat.

De behandeling liet te wensen over of bestond eenvoudig niet. Om de behandeling van deze slachtoffers te verbeteren werd samen met Interplast Uganda in 2004 het Uganda Burns and Plastic Surgery Institute opgezet. Een private-public samenwerking tussen het Mulago Ziekenhuis

(Kampala), Ministerie van Gezondheid, Makerere Universiteit, Interplast Uganda en Interplast Holland. In 2007 werd dit instituut verder uitgebreid met een nieuwe afdeling.

Preventie
Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting ontwikkelde Stichting Interplast Holland een brandwondpreventieprogramma. Hiervoor werden zogenaamde ‘Burn Prevention Officers’ opgeleid en werd in 2011 gestart met het preventieprogramma. Er wordt voorlichting gegeven op scholen en gezondheidscentra, vaak in samenwerking met de lokale brandweer.

Ellen Campagne
De Dutch Sport Horse Sales is met Interplast in aanraking gekomen via Ellen Campagne. Zij is een vaste bezoeker van de veiling. Ellen en haar man Ivo zijn eigenaar van de gerenommeerde sportstal Stoeterij Sterrehof. Het bedrijf is gelegen in het buitengebied van de gemeente Nunspeet. Bekende sportpaarden als Calimero, Baccarat, Opium en Great Blue behoren tot de paradepaarden van Stoeterij Sterrehof. Hun paarden worden gereden door topruiters Marc Houtzager, Julia Kayser en Michael Greeve.

Ellen kwam met Interplast in contact vanwege de stichting die haar familie 20 jaar geleden heeft opgezet. Door haar achtergrond als verpleegkundige werd Ellen uitgenodigd om met een van de missies mee te gaan. Niet alleen om te kijken waar hun donaties aan werden besteed, maar ook om professionele hulp te verlenen.

Deze ervaring maakte zo’n indruk op haar dat ze sindsdien iedere twee jaar mee op missie gaat om kinderen te helpen. Ze doet het met veel enthousiasme. Het is ook soms emotioneel. Maar door altijd met hetzelfde team te gaan zijn ze goed op elkaar ingespeeld. Ze kunnen ervaringen, positief of negatief, met elkaar delen. Dankzij de persoonlijke betrokkenheid van Ellen draagt de Dutch Sport Horse Sales de Stichting Interplast Holland een warm hart toe.

 

 

 

 

 

 

Klik hier om naar de website van Stichting Interplast Holland te gaan.